TIKKA MASALA

Przetrzyj oczy, żebyś mógł_a wyraźnie widzieć co mam Ci dzisiaj do przekazania 🙂

Pamiętasz przepis na indyjskie wysokobiałkowe chlebki naan?

Wiem, że na sucharka smakują świetnie, ale co powiesz na przepis, do którego Twoje chlebki będą pasować idealnie?

Jak już jeździmy sobie w tym pandemicznym czasie palcem po mapie, a w zasadzie to chochlą po mapie, to wróćmy po raz kolejny do pachnących przyprawami Indii!

 

Łap prosty przepis na indyjską Tikka Masalę z kurczakiem lub jak wolisz, możesz użyć tofu, seitan, kotlety sojowe, a nawet wrzucić tam jajko. Trzeba dbać o odpowiednią podaż białka, a wyżej wymienione składniki są właśnie jego źródłem 🙂

Zakładaj fartuch, podwijaj rękawy i …zaraz, zapomniałam o tym, że najpierw powinno się sprawdzić, czy nasza spiżarka nie straszy pustkami i iść po zakupy. JAK ZWYKLE „FO PA”. 

 

WYBACZ.

 

Okej, to idź na zakupy. Wybierz same dobre składy (bo to potrafisz), wróć do kuchni i zerknij jeszcze raz na początek poprzedniego zdania. Teraz się uda. Trzymam kciuki!

 

PRZEPIS NA 2 PORCJE

 

PRZYGOTUJ:

 

MARYNATA DO KURCZAKA

  • 300 g kurczaka lub jego zamiennika
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masali
  • sól do smaku

 

Kurczaka pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj wszystkie wyżej wymienione składniki. Czosnek oczywiście zetrzyj, posiekaj lub przyciśnij przez praskę 🙂 całość dobrze wymieszaj, okryj folią i przełóż do lodówki. Im dłużej będzie sobie tak stało tym lepiej. Daj mięsku min. 10 minut, a jako zostawisz go na noc w ciemnej i zimnej lodówce, to już w ogóle będzie bardziej smakowitym kurczakiem.

SOS:

  • 500 ml pasaty pomidorowej – te z Biedronki / Lidla w wysokich szklanych butelkach są dobre. Ja ich przynajmniej użyłam
  • 1 niewielka cebula – najlepiej użyj czerwonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego /oliwy
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml śmietanki 30% – od tej ilości się nie zginie! MATKO BOSKO ŚMIETANĘ TRZYDZIESTKĘ KAŻE BABA DODAĆ…
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki garam masali
  • 2 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Sól, pieprz do smaku

Wyjmij kurczaka z lodówki. Cebulkę drobno posiekaj. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulkę z czosnkiem i imbirem. Dodaj przyprawy i wymieszaj (sól, pieprz później). Takie podpiekane przyprawy są bardziej aromatyczne! Zmniejsz ogień i dorzuć kurczaka wraz z całą marynatą. Chwilkę mieszaj i dolej pasaty.


Całość dokładnie przemieszaj.

Teraz zrób streczing!

Skłon w dół. Wyprost.
Skłon w dół. Wyprost.
Przeciągnięcie w prawo.
Przeciągnięcie w lewo.
Wracaj do pracy.

Kurczak dochodzi 🙂


Do gotującego się kurczaka dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Poczekaj jeszcze chwilkę. Jak upewnisz się, że kurczak jest już gotowy, to wyłącz ogień. Daj daniu chwilkę na odparowanie. Po tym czasie dodaj jogurt i śmietankę. Mieszaj energicznie, by całość się ładnie połączyła.

Czy wiesz, że…


Właśnie skończyłaś_eś robić Tikka Masalę?


Gratulacje 🙂


Jak nie masz chlebków naan, to danie możesz spokojnie zjeść z ryżem, kaszą (bulgur, jaglana, kuskus będzie pasować fajnie), albo makaronem. A jak nie masz niczego z powyższych to nawet z polską bułką albo chlebem. A jak nie masz tego, no to sorry, ale zjesz bez dodatków 🙂

Koniecznie daj znać jak poszło!


Chętnie udostępnię Twoje kuchenne rewolucje u siebie na profilu! 

A co! Niech inni patrzą jakich zdolniachów mamy w teamie 🙂


Tylko pamiętaj oznaczyć @zdrowostki 🙂


Trzymaj się zdrowo, dbaj o siebie i o innych!

Więcej treści