Tofu w pomidorowym sosie z makaronem ryżowym

Drogi przyjacielu bez pomysłu na posiłek, może skusisz się na tofu w pomidorowym sosie z makaronem ryżowym?

Na luziku, nie będziesz stał 40 min przy garach, umorusany po pachy w robocie🙈 ja mam coś turbo szybkiego, prostego i smacznego ☝🏼

Wrzuć na patelnię ile chcesz (im więcej warzyw tym lepiej – tak tylko przypominam😂):

– tofu naturalne
– gotowy sos do spaghetti z dobrym składem (pisałam o takich😄). Okeej, nie będę chytra i Ci powiem (ale obiecaj, że przejrzysz składy gotowych sosów i porównasz je między sobą): tutaj użyłam Winiary
– makaron ryżowy
– czosnek
– cebula
– pieczarki
– mrożony kalafior
– olej rzepakowy
– oregano
– sól, pieprz
– opcjonalnie kolendra

Cebulkę, czosnek posiekaj, pieczarki pokrój na plastry, a tofu w kostkę Kalafior ugotuj do miękkości w wodzie. Makaron przygotuj tak jak napisano na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę, czochaj, pieczarki i tofu. Chwilkę mieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę wody. Dodaj sos i kalafior. Dopraw sola, pieprzem i ziołami. Całość chwilkę gotuj. Na sam koniec dodaj makron, ponownie wymieszaj i postaraj się nie powywalać sosu na zewnątrz, bo z 15 min gotowania zrobi się 30 min i będziesz mówił, że kłamałam😂
Danie przełóż do miski (choć z patelni też jest spoko) posyp czym lubisz. Jakieś pesteczki, orzeszki będą fajnym akcentem. Ale nie przesadzaj z ilościami, bo to bombki kaloryczne ☝🏼

Cyknij fotkę, wyślij do mnie, usiądź wygodnie przy stole i zjadaj się swoim daniem czule 🙂

Kierowniku! Rzuć pomysłem na obiad albo kolację 🙂 Zobaczymy co Wam duszy gra 🥗🍜🍝🫕

Dobrej soboty! ❄️

#świadomiejesz

Więcej treści