1 kg sera twarogowego – my użyłyśmy President, ale słyszałam, że ten z Wielunia jest najlepszy do serników
3/4 szklanki zwykłego cukru
4 żółtka
4 białka
2 duże łyżki śmietany 18%
2 x opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
1 kostka masła
150g rodzynek – możesz pominąć
100g gorzkiej czekolady min. 70%
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do 190°C. Rodzynki zalej wrzątkiem ponad poziom. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na wolnych obrotach. Dodaj partiami masło i ucieraj dalej. Następnie dodaj śmietanę i twaróg łyżka po łyżce, aż mikser wyrobi gładką masę. Na sam koniec dosyp budyń i ucieraj ponownie na jednolitą masę. Białka ubij na sztywną pianę. Ciasto delikatnie połącz z białkami za pomocą szpatułki. Odcedź rodzynki z wody i wyłóż je na papier kuchennym, by ten wciągnął nadmiar wilgoci. Rodzynki połącz delikatnie z masą sernikową.
Okrągłą blachę (27 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie wylej i wyrównaj górę. Włóż do rozgrzanego pieca na 20 min. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez ok. 30 min. Po tym czasie, ponownie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 30 min. Kontroluj poziom zarumienienia. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Uchyl je po ok 40 min. Ciasto pozostaw w piecu do całkowitego wystygnięcia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wolniej i udekoruj zimne ciasto. My z mamą z okazji Wielkanocy pokolorowałyśmy ciasto orzechami w czekoladzie.
Kalorii ma sporo, jednak nikt nie każe zjadać 200g porcji. Można pokroić mniejsze kawałki, smak jest ten sam 🙂
SMACZNEGO!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda