Tzatziki to w teorii sos jak każdy inny.
W zasadzie to taka grecka wersja naszej mizerii.
Ale mimo tego ma w sobie coś, co sprawia, że każde danie staje się lepsze.
Daj sobie odrobinę prostej przyjemności, zrób sobie tzatziki. Na przykład do grilla, ziemniaków gotowanych w mundurkach czy świeżego pieczywa.
Na jedną miseczkę potrzebujesz:
½ ząbka czosnku (możesz więcej!)
100 g jogurt greckiego
1 ogórka
5 ml oleju rzepakowego
2 szczypty pieprzu
1 łyżkę soku z cytryny lub białego octu winnego
2 szczypty soli
Opcjonalnie odrobinę koperku albo mięty (jeśli chcesz wynieść swoje tzatziki na wyższy poziom)
Sposób przygotowania
Ogórka umyj, obierz (jeśli skórka jest bardzo twarda [ja zazwyczaj tego nie robię, bo to właśnie w skórce i zaraz pod nią jest najwięcej witamin i innych dobroci]), zetrzyj na tarce, posól, wlej połowę soku z cytryny lub octu i odstaw na 15 minut.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem. Ogórki dokładnie odsącz, wymieszaj z jogurtem, pozostałym sokiem z cytryny i olejem z czosnkiem. Dorzuć też posiekane drobno zioła, jeśli masz.
Dopraw solą i pieprzem.
Taka porcja ma 139 kcal, 11 gramów białka, 7 gramów tłuszczu i 8 gramów węglowodanów.
Przepis autorstwa dietetyk Anny Thomas.