TZATZIKI

Tzatziki to w teorii sos jak każdy inny. 

 

W zasadzie to taka grecka wersja naszej mizerii. 

 

Ale mimo tego ma w sobie coś, co sprawia, że każde danie staje się lepsze.

 

Daj sobie odrobinę prostej przyjemności, zrób sobie tzatziki. Na przykład do grilla, ziemniaków gotowanych w mundurkach czy  świeżego pieczywa.

 

Na jedną miseczkę potrzebujesz:

 

½ ząbka czosnku (możesz więcej!)

100 g jogurt greckiego

1 ogórka

5 ml oleju rzepakowego

2 szczypty pieprzu 

1 łyżkę soku z cytryny lub białego octu winnego

2 szczypty soli

Opcjonalnie odrobinę koperku albo mięty (jeśli chcesz wynieść swoje tzatziki na wyższy poziom)

 

Sposób przygotowania

 

Ogórka umyj, obierz (jeśli skórka jest bardzo twarda [ja zazwyczaj tego nie robię, bo to właśnie w skórce i zaraz pod nią jest najwięcej witamin i innych dobroci]), zetrzyj na tarce, posól, wlej połowę soku z cytryny lub octu i odstaw na 15 minut. 

 

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z olejem. Ogórki dokładnie odsącz, wymieszaj z jogurtem, pozostałym sokiem z cytryny i olejem z czosnkiem. Dorzuć też posiekane drobno zioła, jeśli masz.

 

Dopraw solą i pieprzem.

 

Taka porcja ma 139 kcal, 11 gramów białka, 7 gramów tłuszczu i 8 gramów węglowodanów. 

Przepis autorstwa dietetyk Anny Thomas.