To jeden z tych przepisów, które robią się tyle, ile trwa ugotowanie się makaronu. Szczerze uważam, że to piękne.
To wersja podstawowa, w pełni wegańska i niskotłuszczowa, ale można dodać do niej wiele dodatków, które sprawią, że będzie jeszcze ciekawsza. Do tego dania pasują orzechy, sery (np. kozi lub feta) i zielone warzywa.
Ten makaron składa się z trzech głównych składników:
makaronu (na jedną osobę około 100g),
gotowanych buraków – szczególnie polecamy te produkcji Nowalijki – z Ryneczku Lidla i Zielonego smaku – około 100 g na osobę*,
fasoli białej z puszki – około 60 g*.
Pozostałe składniki to przyprawy – czosnek, sól i pieprz.
Proces przygotowania wygląda tak:
Ugotować makaron al dente.
Zblendować buraki z fasolą i przyprawami.
Wymieszać wszystko razem po odcedzeniu makaronu z wody (polecam to zrobić w garnku, w którym gotował się makaron).
* ja zawsze blenduję całe opakowanie buraków (500g) z całą puszką fasoli (240 g netto). Jak nie do makaronu, wykorzystuję taką pastę do kanapek czy sałatek. Polecam!
Podstawowa wersja na osobę to około:
490 kcal, 19 g białka, 2 g tłuszczu i 100 g węglowodanów