Wegański różowy makaron

To jeden z tych przepisów, które robią się tyle, ile trwa ugotowanie się makaronu. Szczerze uważam, że to piękne. 

 

To wersja podstawowa, w pełni wegańska i niskotłuszczowa, ale można dodać do niej wiele dodatków, które sprawią, że będzie jeszcze ciekawsza. Do tego dania pasują orzechy, sery (np. kozi lub feta) i zielone warzywa. 

 

Ten makaron składa się z trzech głównych składników:

 

  • makaronu (na jedną osobę około 100g),
  • gotowanych buraków – szczególnie polecamy te produkcji Nowalijki – z Ryneczku Lidla i Zielonego smaku – około 100 g na osobę*,
  • fasoli białej z puszki – około 60 g*.

Pozostałe składniki to przyprawy – czosnek, sól i pieprz. 

 

Proces przygotowania wygląda tak:

 

  1. Ugotować makaron al dente.
  2. Zblendować buraki z fasolą i przyprawami. 
  3. Wymieszać wszystko razem po odcedzeniu makaronu z wody (polecam to zrobić w garnku, w którym gotował się makaron). 

 

* ja zawsze blenduję całe opakowanie buraków (500g) z całą puszką fasoli (240 g netto). Jak nie do makaronu, wykorzystuję taką pastę do kanapek czy sałatek. Polecam!

 

Podstawowa wersja na osobę to około:

490 kcal, 19 g białka, 2 g tłuszczu i 100 g węglowodanów

 

Przepis autorstwa dietetyk Anny Thomas. 
#współpraca