CHLEBKI NAAN PROSTO Z INDII

Łap przyjemny, prosty i stosunkowo szybki w wykonaniu przepis na chlebki naan prosto z Indii. Wiem, że teraz ciężko podróżować, dlatego postawiłam dać Ci trochę orientu drogą wirtualną. A pojeździć możemy sobie palcem po mapie 😀 

Bez zbędnego przedłużania wrzucam składniki i sposób wykonania wraz ze zdjęciami na mięciutkie chlebki naan w nieco udoskonalonej wersji, bo z większym udziałem białka 🙂

 

 

SKŁADNIKI:

 

  • 200 g mąki pszennej typ 650 + do podsypania. Orkiszowa też będzie dobra. Mam spore wątpliwości odnośnie pełnoziarnistej – ciasto może wyjść twarde, a chlebki naan z naturą są super fluffy!
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 100 g skyr’a albo serka homogenizowanego, jogurtu greckiego 0% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól
  • Przyprawy do posypania chlebków, u mnie były:
  • Granulowany czosnek
  • Przyprawa curry
  • Rozmaryn
  • Czarnuszka

PRZYGOTOWANIE

 

1. Mąkę połącz z solą, słodzidłem, proszkiem do pieczenia, sodą, olejem oraz skyrem. Za pomocą łyżki wymieszaj składniki. Powoli dodawaj mleko i zacznij ugniatać ciasto. Nie przestrasz się, ale będzie ono lepkie. To dobrze 🙂
2. Patelnię rozgrzej na najwyższym ogniu. Po chwili zmniejsz do 1/2 – 2/3 maksymalnej wartości. Ja użyłam nieprzywierającej patelni. Jeśli takiej nie masz, to za pomocą papierowego ręcznika delikatnie rozetrzyj olej.
3. Z uwagi na to, że ciasto jest lepkie, posypuj ręce, blat i wałek mąką. Niestety z tym jest najwięcej roboty i tak, też się wkurzałam, ale uwierz, warto naprzeklinać. 😀 Z ciasta uformuj małe kulki, delikatnie posypując mąką.

 

 

Kulki rozwałkuj na cienkie placki. Ja przyjęłam formę rozjechanego tirem prostokąta.

4. Jeżeli chcesz przygotować chlebki smakowe, to jedną stronę ciasta posyp wybranymi przyprawami. Całość przejedź wałkiem, aby wszystko „weszło” w ciasto.

 

 

5. Placki piecz na wolnym ogniu. Uważaj, żeby nie spalić! W razie czego zmniejsz/zwiększ ogień.

Jak na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, przerzuć je na drugą stronę i podpiekaj jeszcze chwilkę.

6. Postępuj tak samo z resztą kulek. Trzymam kciuki Zdrowostku. 

Ja podzieliłam ciasto na 6 części. Myślę, że to wystarczająca ilość – placki są w sam raz 🙂

 

 

 

Z czym jeść? OMATKOICÓRKO, z czym chcesz! Ze swojej strony proponuję:

  • Hummus
  • Jogurt naturalny (można go przyprawić ziołami, czy wymieszać z sokiem z cytryny i koperkiem)
  • Pasty warzywne
  • Oliwa
  • Serki kanapkowe
  • Masło z czosnkiem
  • Jako dodatek do zup, kremów, dań z gęstym sosem
  • Możesz zrobić z nich kanapki, kebaby – wystarczy, że natniesz środek
  • Zjeść na sucho!
  • Wymyślaj, baw się i eksperymentuj 🙂

     

    WARTOŚĆ ENERGETYCZNA I ODŻYWCZA:
    CAŁOŚĆ: 1006 kcal
    BIAŁKO: 41 g
    WĘGLOWODANY: 169 g
    TŁUSZCZ: 17 g

     

    1 chlebek ma około 167 kcal i 7 g białka 🙂

 

UWAGA!

 

Możesz wybrać przyprawy, jakie tylko chcesz. Super będzie tu pasować słodka papryka, oregano, bazylia, albo płatki drożdżowe. Chlebki bez niczego też są przepyszne. Mniam, wybacz, ale jem je w trakcie pisania tej wiadomości do Ciebie. 

 

Jeżeli chciałabyś/chciałbyś pochwalić się nimi na Instagramie, to będzie mi bardzo miło, jak oznaczysz na zdjęciu @zdrowostki. Wówczas będę mogła zobaczyć Twoje dzieło i udostępnić na swoim instastory 🙂

 

Trzymaj się zdrowo,
Martynka Zdrowostki

Więcej treści
Przepisy

Chlebek bananowy

Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany!    Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.

Do przepisu »