Komentowanie wyglądu innych jest słabe. Zawsze.
Komentowanie wyglądu innych jest słabe. Zawsze. (No chyba, że ktoś o to poprosi.) Powodów, dla których wygłaszamy naszą ocenę na temat wyglądu innej osoby
Łap przyjemny, prosty i stosunkowo szybki w wykonaniu przepis na chlebki naan prosto z Indii. Wiem, że teraz ciężko podróżować, dlatego postawiłam dać Ci trochę orientu drogą wirtualną. A pojeździć możemy sobie palcem po mapie 😀
Bez zbędnego przedłużania wrzucam składniki i sposób wykonania wraz ze zdjęciami na mięciutkie chlebki naan w nieco udoskonalonej wersji, bo z większym udziałem białka 🙂
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE
1. Mąkę połącz z solą, słodzidłem, proszkiem do pieczenia, sodą, olejem oraz skyrem. Za pomocą łyżki wymieszaj składniki. Powoli dodawaj mleko i zacznij ugniatać ciasto. Nie przestrasz się, ale będzie ono lepkie. To dobrze 🙂
2. Patelnię rozgrzej na najwyższym ogniu. Po chwili zmniejsz do 1/2 – 2/3 maksymalnej wartości. Ja użyłam nieprzywierającej patelni. Jeśli takiej nie masz, to za pomocą papierowego ręcznika delikatnie rozetrzyj olej.
3. Z uwagi na to, że ciasto jest lepkie, posypuj ręce, blat i wałek mąką. Niestety z tym jest najwięcej roboty i tak, też się wkurzałam, ale uwierz, warto naprzeklinać. 😀 Z ciasta uformuj małe kulki, delikatnie posypując mąką.
Kulki rozwałkuj na cienkie placki. Ja przyjęłam formę rozjechanego tirem prostokąta.
4. Jeżeli chcesz przygotować chlebki smakowe, to jedną stronę ciasta posyp wybranymi przyprawami. Całość przejedź wałkiem, aby wszystko „weszło” w ciasto.
5. Placki piecz na wolnym ogniu. Uważaj, żeby nie spalić! W razie czego zmniejsz/zwiększ ogień.
Jak na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki, przerzuć je na drugą stronę i podpiekaj jeszcze chwilkę.
6. Postępuj tak samo z resztą kulek. Trzymam kciuki Zdrowostku.
Ja podzieliłam ciasto na 6 części. Myślę, że to wystarczająca ilość – placki są w sam raz 🙂
Z czym jeść? OMATKOICÓRKO, z czym chcesz! Ze swojej strony proponuję:
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA I ODŻYWCZA:
CAŁOŚĆ: 1006 kcal
BIAŁKO: 41 g
WĘGLOWODANY: 169 g
TŁUSZCZ: 17 g
1 chlebek ma około 167 kcal i 7 g białka 🙂
UWAGA!
Możesz wybrać przyprawy, jakie tylko chcesz. Super będzie tu pasować słodka papryka, oregano, bazylia, albo płatki drożdżowe. Chlebki bez niczego też są przepyszne. Mniam, wybacz, ale jem je w trakcie pisania tej wiadomości do Ciebie.
Jeżeli chciałabyś/chciałbyś pochwalić się nimi na Instagramie, to będzie mi bardzo miło, jak oznaczysz na zdjęciu @zdrowostki. Wówczas będę mogła zobaczyć Twoje dzieło i udostępnić na swoim instastory 🙂
Trzymaj się zdrowo,
Martynka Zdrowostki
Komentowanie wyglądu innych jest słabe. Zawsze. (No chyba, że ktoś o to poprosi.) Powodów, dla których wygłaszamy naszą ocenę na temat wyglądu innej osoby
Tanie i dobre – czy te określania mogą iść w parze, jeśli mówimy o jedzeniu? W historii naszego kraju wiele wydarzeń miało wpływ na
Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany! Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.