CHŁODNIK Z BURAKA

Letni obiad w 5 minut? Proszę bardzo!

Ekspresowy chłodnik z gotowanych buraków to idealna opcja na upały! 

SKŁADNIKI (na dwie porcje):

  • gotowane buraki (ja wybrałam te z Netto, produkowane przez Nowalijkę*) – 250g

  • ogórek gruntowy – 1 sztuka

  • koperek – 1/3 pęczka

  • kefir – 400 ml

  • czosnek – 1 ząbek

  • sok z cytryny – 2 łyżki

  • sól, pieprz, erytrytol

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Buraki ścieramy na tarce.

  • Kroimy ogórka w niedużą kostkę.

  • Czosnek przeciskamy przez praskę.

  • Koper siekamy.

  • Wyciskamy z cytryny sok.

  • A teraz wszystkie składniki łączymy ze sobą i GOTOWE!

 

*CIEKAWOSTKA

Buraki produkowane przez Nowalijkę są przygotowywane według francuskiej sztuki kulinarnej zwanej sous vide. Polega ona na tym, że surowe produkty zamyka się szczelnie w folię, a następnie poddaje obróbce cieplnej. Ta technika sprawia, że wszystko co najlepsze zostaje w produkcie – smak, aromat, ale też witaminy i składniki mineralne, a nie rozpuszcza się w wodzie, w której zwyczajowo gotuje się takie produktyTak właśnie dzieje się z burakami od Nowalijki! Sprawdźcie, są pyszne!

Tak przygotowany chłodnik ma:

  • 220 kcal,
  • 10 gramów białka,
  • 9 gramów tłuszczu,
  • 25 gramów węglowodanów

 

Przepis autorstwa dietetyk Anny Thomas. 

#współpraca

Więcej treści
Przepisy

Chlebek bananowy

Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany!    Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.

Do przepisu »