DOMOWA GRANOLA

Dobry dzień?

Będzie dobry jak sobie o nim tak pomyślisz!

A żeby Ci w tym pomóc, to postanowiłam, że podrzucę cichaczem na Twoją skrzynkę prosty jak konstrukcja młotka przepis na domową granolę. Doskonale zdaję sobie sprawę jak ciężko znaleźć sklepowe mieszanki z dobrym składem. Większość asortymentu to po prostu paczku cukru z lichej jakości olejami i kilkoma % zboża. Przeliczałaś_eś kiedyś ile łyżek cukru jest w paczce zwykłej sklepowej granoli? Na @zdrowostki pisałam wiele razy o takich produktach 🙂 masz ponad 1600 postów do przejrzenia! Nie pisałam ich dla siebie- nie potrzebuję mieć złotych myśli. Pisałam je dla Ciebie i dla Twojej świadomości.

Moja granola jest bez dodatku cukru: białego, kokosowego, brązowego, trzcinowego, czy innego magicznego, a także bez dodatku oleju palmowego/kokosowego/rzepakowego/słonecznikowego. Nie znajdziesz tu również żadnych ulepszaczy, poprawiaczy kondycji. Nie ma w niej aromatów Gucci ani barwnikówL’oreal. Ja po prostu poczęstuję Cię dobrym składem i synonimem zdrowia. Oczywiście ona nie ma zera kalorii i nawet nie będę Ci mydlić oczu nazwą FIT. A mogłabym!

FIT NATURALNA ZDROWOSTKOWA GRANOLA BEZ DODATKU CUKRU I OLEJU PALMOWEGO.

Marketing jest okrutny co? Łatwiej nam przytulić produkty, które są oklejone pięknymi hasłami. Nikt nie kupi „GRANOLI”. Producent, by poczuć smak pieniędzy nieświadomych konsumentów, musi im wcisnąć, że jego granola jest BIO/FIT/EKO/NATURAL i BEZ (bla bla bla). No tak…a potem BEZ SENSU wydaje się pieniądze na paczkę cukru i tłuszczu.

W mojej książce #świadomiejesz kwestie chciwego marketingu są poruszane non stop 🙂 Przeczyłaś_eś już darmowy rozdział o cukrze? 

Koniec autopromocji. 

 

ŁAP PRZEPIS

  • 100g płatków owsianych górskich
  • 2 duże łyżki erytrtyolu lub innego słodzidła. Ksylitol też będzie super.
  • 1/2 łyżeczki ciemnego kakao
  • Duuużo cynamonu
  • Wybrane dodatki – patrz talerz

 

Ja do swojej dorzuciłam:

  • orzechy pecan
  • migdały
  • orzechy arachidowe
  • orzechy laskowe
  • siemię lniane
  • suszone morele
  • daktyle
  • rodzynki

Wszystkie składniki wymieszaj i przerzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Na średnim ogniu praż tak długo aż erytrytol się ładnie rozpuści. Bądź cierpliwa_y. U mnie to trwało jakieś 5-6 min. Granolę przełóż na talerz i daj jej odpocząć. Jak twardnieje i stanie się KRANCZI, połam ją i przerzuć do słoika.

UŻYWAJ JAK LUBISZ! 🙂


Przygotowanie tej granoli jest szybsze niż ubranie się, dojście do sklepu, przejście po sklepie, stanie w kolejce, płacenie, powrót do domu, umycie rąk, zrobienie siusiu, umycie rąk, otworzenie paczki i zjedzenie gotowego.

BYWAJ!

 

Wszystkiego zdrowego,

Martyna aka Zdrowostki

Więcej treści
Przepisy

Chlebek bananowy

Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany!    Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.

Do przepisu »