Ekspresowa granola z patelni

Idealna pozycja na śniadanie, drugie śniadanie czy zwykła przekąska. Zaczynamy!

 

Na 1 sporą porcję potrzebujemy:

 

– płatki owsiane – 5 łyżek

– pestki dyni – 1 łyżka

– len – 1/3 łyżki

– orzechy włoskie 2 sztuki

– miód – ½ łyżki

– cynamon

– truskawki – 100 g

– skyr naturalny – 150 g

 

Na suchej, nieprzywierającej patelni podprażamy na złoty kolor płatki owsiane, następnie dodajemy pestki, nasiona i orzechy, je również chwilę podprażamy. Wyłączamy palnik, a następnie dodajemy miód (najłatwiej rozprowadza się taki płynny, ale skrystalizowany pod wpływem ciepłej patelni również do sobie radę) oraz cynamon. Mieszamy wszystko do połączenia się składników i odstawiamy do ostygnięcia. Studzenie jest tu istotne, ponieważ to właśnie wtedy granola robi się chrupiąca (jeśli chcemy przyspieszyć ten proces, zamiast studzić na patelni możemy wyłożyć granolę na papier do pieczenia albo do osobnej miski).

 

Kiedy granola się studzi, przygotowujemy dodatki – ulubione owoce i jakieś źródło białka. U nas wleciały truskawki i skyr, połączenie idealne <3 

 

  • 480 kcal,
  • 28g białka,
  • 14,5 g tłuszczu,
  • 63 g węglowodanów 
Więcej treści
Przepisy

Chlebek bananowy

Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany!    Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.

Do przepisu »