PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI

Nie wyrzucaj liści rzodkiewki! Zrób z nich pesto!

 

Nie lubisz marnować jedzenia? Musisz wiedzieć, że niektóre części warzyw są całkowicie jadalne, chociaż większość ludzi je wyrzuca. Przykładem są liście rzodkiewki! Może same w sobie nie są apetyczne, ale wystarczy dodać do nich kilka składników, żeby zmienić je w coś pysznego!

 

Składniki:

 

3 g – Czosnek

40 g – Liście rzodkiewki z 1 pęczka

20 ml – Olej rzepakowy

8 g – Orzechy ziemne lub słonecznik

4 g – Ser parmezan lub płatki drożdżowe

6 ml – Sok z cytryny

2 g – Sól biała

2 g – Pieprz czarny

 

Sposób przygotowania:

 

Liście dokładnie umyj, wysusz, czosnek przeciśnij przez praskę. Do naczynia blendera wrzuć wszystkie składniki, zmiksuj na gładką masę. 

 

Takie pesto można serwować na grzanki, wymieszać z makaronem czy użyć jako dressing do sałatek.

 

Całość ma 274 kcal, 6 g białka, 25 g tłuszczu i 5 g węglowodanów.

 

Przepis autorstwa dietetyk Anny Thomas.