Nie lubisz marnować jedzenia? Musisz wiedzieć, że niektóre części warzyw są całkowicie jadalne, chociaż większość ludzi je wyrzuca. Przykładem są liście rzodkiewki! Może same w sobie nie są apetyczne, ale wystarczy dodać do nich kilka składników, żeby zmienić je w coś pysznego!
Składniki:
3 g – Czosnek
40 g – Liście rzodkiewki z 1 pęczka
20 ml – Olej rzepakowy
8 g – Orzechy ziemne lub słonecznik
4 g – Ser parmezan lub płatki drożdżowe
6 ml – Sok z cytryny
2 g – Sól biała
2 g – Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Liście dokładnie umyj, wysusz, czosnek przeciśnij przez praskę. Do naczynia blendera wrzuć wszystkie składniki, zmiksuj na gładką masę.
Takie pesto można serwować na grzanki, wymieszać z makaronem czy użyć jako dressing do sałatek.
Całość ma 274 kcal, 6 g białka, 25 g tłuszczu i 5 g węglowodanów.