Rozgrzewająca zupa krem z dyni i soczewicy będzie najlepsza na chłodne dni.
Cebula – 1 sztuka
Dynia – 500 g
Soczewica czerwona, nasiona suche – 130 g
Korzeń imbiru – 20 g
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Orzechy arachidowe – 1 łyżka
Pieprz cayenne – szczypta
Pieprz czarny – szczypta
Pietruszka, liście
Sól biała – szczypta
Woda – 500 ml
Sposób przygotowania:
Dynię obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju w garnku. Imbir zetrzeć na tarce (10g to mniej więcej dwucentymetrowy kawałek), dodać do cebuli, smażyć przez chwilę. Dodać dynię, soczewicę i zalać wszystko wodą. Doprawić. Gotować 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, po tym czasie zblendować. Posypać orzeszkami i ziołami (zamiast pietruszki świetnie się sprawdzi także kolendra – jeśli lubimy)
Wartość odżywcza na 1 porcję to około:
420 kcal
23 g białka
11 g tłuszczu
65 g węglowodanów
Przepis przygotowała dla Was nasza ekspertka – magister dietetykiAnna Thomas
Komentowanie wyglądu innych jest słabe. Zawsze. (No chyba, że ktoś o to poprosi.) Powodów, dla których wygłaszamy naszą ocenę na temat wyglądu innej osoby
Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany! Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.