Wielkanocny sernik w zdrowszej wersji, ale z kaloriami

Ciasto kruche:

 

  • 100 g zimnego masła
  • 160 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 60 g erytrytolu (najlepiej zmielić w młynku na puder)
  • 15 g naturalnego kakao
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

 

Masa serowa:

 

  • 1 kg twarogu sernikowego, mielonego – ja użyłam Presidente
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g erytrytolu (puder)
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii (ziarenka)
  • 30 g mąki lub skrobi ziemniaczanej 

    Wierzch

 

  • 3 łyżki masła orzechowego 100%

 

Składniki na kruche ciasto posiekać na stolnicy i zagnieść. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim kruche ciasto. Piec około 15 minut (do chrupkości) w temp. 180’C – wyjąć i wystudzić.


Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce (dobrze żeby były w temp pokojowej) i krótko zmiksować (do połączenia składników). Wylać na przestudzony spód. Piec w kapieli wodnej 70 minut w 160 stopniach. Wyłączyć i zostawić jeszcze na 20 minut w ciepłym piekarniku. Wystudzić.


Najlepiej zostawić w lodówce na całą noc – nabiera idealnej kremowej konsystencji 🙂
Ja na wierzch sernika dodałam masło orzechowe crunchy (goVege z Biedronki jest super!) wymieszane ze skyrem i erytrytolem. Do tego płatki liofilizowanych truskawek 🙂 Zamiast erytryrolu możesz użyć ksylitolu albo zwykłego cukru 🙂


CAŁOŚĆ: 2580 kcal – dziel na ile części uważasz

 

Przepis przechwycony od @_aleksandraprzybyla

Więcej treści
Przepisy

Chlebek bananowy

Wiemy już, że warto ratować samotne banany. Czas się wziąć za bardzo dojrzałe banany!    Idealnym sposobem na czerniejące banany jest zrobienie popularnego chlebka bananowego.

Do przepisu »